Stichting Prisma is een organisatie met ruim 2300 medewerkers en 500 vrijwilligers. Meer dan 100 jaar is Prisma actief in de zorg voor verstandelijk gehandicapten in Noord Brabant. Met meer dan 200 grote en kleine lokaties voor wonen en dagactiviteiten verspreid over de provincie en actief in de ondersteuning bij de mensen thuis kunnen we op bijna elke vraag een zorgaanbod realiseren. Ook andere doelgroepen kunnen bij ons terecht, zoals dementerende ouderen, autisten en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Voor ieder persoonlijk maken we een individueel zorgarrangement. Volwaardig burgerschap is bij ons een belangrijk uitgangspunt. Gerespecteerd worden met je beperkingen en zelf keuzes kunnen maken is een vanzelfsprekendheid.
Visie prisma
‘Zo normaal als mogelijk, speciaal waar nodig.’
in de visie van Prisma staat de kwaliteit van het leven centraal.
Wij vinden dat mensen met een handicap recht hebben op een zichtbare, volwaardige plaats in de samenleving.
Prisma ondersteunt mensen met een handicap, hun familie en hun netwerk. Deze ondersteuning van Prisma is erop gericht om hen als individu op een zinvolle wijze te laten deelnemen aan de maatschappij.
Dit vraagt om een actieve, ondersteunende benadering van de samenleving. Prisma werkt daarom samen met maatschappelijke partijen in wijken en buurten.
Prisma vindt het belangrijk om mensen met een handicap zoveel mogelijk zeggenschap te laten hebben en houden over hun eigen leven.
Doelstelling Prisma
Mensen met een handicap zijn in de eerste plaats burgers die net als andere burgers volwaardig moeten kunnen functioneren in de samenleving. Zelf kunnen opkomen voor je rechten, zelf kunnen bepalen waar je wilt wonen, werken en je vrije tijd wilt besteden en met wie. Daarbij is de handicap de mate waarin iemand hierin ondersteund moet worden. Prisma biedt vanuit een respectvolle houding ondersteuning bij:
· het ontwikkelen en/of handhaven van de competenties van mensen met een handicap;
· het stimuleren tot en het faciliteren van mensen met een handicap bij het maken van persoonlijke keuzes en het nemen van verantwoordelijkheden;
· het creëren, in stand houden en uitbreiden van het sociale netwerk van mensen met een handicap.
Prisma vervult in deze een voortrekkersrol (flexibel en vernieuwend) richting maatschappelijke organisaties en collega-instellingen in de regio.
Soort Hulp dat de Instelling kan bieden:
Huishoudelijke verzorging:
0-7 jaar:
Zelf voor je kind zorgen is voor veel mensen belangrijk. Als een of meerdere kinderen een handicap hebben neemt deze zorg in het gezin in rap tempo toe.
om naast de dagelijkse zorg ook nog het huishouden te doen, valt niet altijd mee.
Prisma kan in veel gevallen uitkomst bieden door delen van dit huishouden uit handen te nemen, meestal tijdelijk, soms van korte duur soms voor langere tijd.
U de zorg, zij het huishouden!
7-18 jaar:
De boel aan kant, in een net en schoon huis, dat is het minste wat u van ons kunt verwachten bij huishoudelijke verzorging. Maar er is meer. Door hun ervaring kunnen onze medewerkers meer voor u betekenen. Zij kunnen contacten leggen met de rest van Prisma, als u een vraag heeft en er zelf geen goed antwoord op hebt. Een beetje de Wegwijspiet in Sinterklaastijd dus!
18-55 jaar:
Waar is de rommel gebleven? Dat is de eerste reactie als de huishoudelijke hulp van Prisma is langs geweest. Maar er is meer. Hoe voorkom je nu dat het een rommeltje wordt, daar zit de meerwaarde van Prisma!
55+:
Iedereen wil zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving blijven wonen als hij/zij ouder wordt. Het huis moet wel onderhouden worden en dat kan een probleem worden.
Het zware werk kan door medewerkers van Prisma uit handen worden genomen. Het ligt er maar net aan wat je zelf wilt en kunt.
We maken er goede afspraken over, zodat beide partijen tevreden blijven.
Persoonlijke verzorging:
Als kind maak je steeds kleine stapjes in het leven. Ben je klein dan wordt je letterlijk in de watten gelegd, word je groter wil je steeds meer zelf doen. Mensen van Prisma kunnen je helpen jezelf beter te helpen. Ze hebben veel ervaring met het aanleren van bepaalde vaardigheden. Soms is het nodig gebruik te maken van bepaalde aangepaste materialen om net zo makkelijk door het leven te gaan als ieder ander.
0-7 jaar:
Het zelf leren gaat niet altijd vanzelf. De verwachtingen over wanneer je kind iets moet kunnen komen lang niet altijd uit. Soms zit een handicap zo in weg dat leren van bepaalde vaardigheden onmogelijk is of lijkt.
De kans krijgen om stapjes te maken, met geduld en aandacht, om te ontdekken wat je kunt. Mooi toch?
7-18 jaar:
Op momenten dat het druk is in een gezin zijn extra handen meer dan welkom.
In de ochtend, maar ook op andere tijdstippen staat Prisma klaar om u thuis te ondersteunen om alles op zijn pootjes terecht te laten komen.
Persoonlijke verzorging, er goed uitzien, het zijn allemaal zaken, die heel erg bepalend zijn voor iemands zelfvertrouwen. Gerespecteerd worden is een belangrijk element in ieders welbevinden. Prisma draagt daar graag een steentje aan bij.
18-55 jaar:
Persoonlijke verzorging is in onze maatschappij steeds belangrijker aan het worden. Je lijf en je goed worden permanent bekeken door anderen. Als je er goed uitziet, heb je veel zelfvertrouwen. En kun je makkelijker contact maken met anderen.
Prisma stelt hoge eisen aan de manier waarop onze medewerkers onze cliënten verzorgen, logisch natuurlijk!
55+:
Soms is het fijn als anderen je helpen wanneer je niet alles zelf meer kunt. Lichamelijke ongemakken worden zo tot tevredenheid opgelost.
Hulp bij het opstaan en slapen gaan, baden of douchen, noem maar op, veel is mogelijk.
Ook hier geldt: als Prisma het zelf niet in huis heeft, zorgen we voor het contact met een collega-zorgaanbieder die het wel kan.
Activerende begeleiding:
0-7 jaar:
Spelen thuis of op school, alleen of met anderen, met of zonder hulp. Leuk blijft het!
Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs. Dit gaat echter niet altijd vanzelf. Prisma heeft medewerkers die bij u thuis spelbegeleiding bieden om zo ontwikkeling en groei van uw kind te bevorderen en u als ouders hierin te adviseren.
Advisering over aangepast speelgoed is natuurlijk erg belangrijk. Ook kunnen wij bemiddelen tussen ouders om van elkaar te leren. Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden!
7-18 jaar:
De uitdaging van het dagelijkse leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms moet je geholpen worden om te leren je te ontwikkelen en daarvan te genieten.
Activerende begeleiding kan zowel thuis als ook in een activiteitencentrum worden gegeven. Van snoezelen tot handenarbeid, van spelen tot sport. Wat je behoefte is en wat je leuk vind is het belangrijkste.
Voor vervoer zorgen wij ook!
18-55 jaar:
Als je niet (meer) naar school gaat, is het tijd om te gaan werken. Soms lukt dat niet voor iedereen. Dan biedt Prisma talrijke mogelijkheden om overdag of in je vrije tijd zinvol bezig te zijn. Soms gericht om vaardigheden te verwerven, die je later nodig hebt in werk of huishouden, soms ook gericht op gezellig met anderen omgaan.
Altijd staat jouw eigen ontwikkeling centraal en levert Prisma de ondersteuning, die nodig is!
55+:
Of je nu een baan hebt en werkt of actief bent in een activiteitencentrum, als je 's avonds maar tevreden bent over wat je gedaan hebt.
Met plezier overdag bezig zijn met anderen en voor anderen geeft iedereen een kik.
Ook bezig zijn voor jezelf hoort daar bij. Boodschappen doen om zelf te koken, leuke kleren kopen, het zijn allemaal activiteiten, die je soms niet helemaal alleen meer kunt.
Prisma begeleidt je waarmee je maar wilt, om jouw dag tot een feest te maken!
Ondersteunende begeleiding:
0-7 jaar:
U als ouder kiest er steeds vaker voor om uw kind onder te brengen bij reguliere kinderopvang en schoolvoorbereidende groepen. Soms is het nodig ter plaatste het kind en de begeleider te ondersteunen.
Speciale medewerkers van Prisma kunnen hierin voorzien. Dit geldt ook voor begeleiding naar en op de reguliere school.
Zijn er voor u ook alternatieven, jazeker! Prisma biedt dagopvang binnen verschillende dagcentra waar alles veilig en kindvriendelijk is ingericht. Hier wordt, afhankelijk van de vraag, individueel of in groepjes gewerkt.
7-18 jaar:
Als je op school zit droom je vast weleens over wat je later worden wil. Na de basisschool naar de voortgezette school of van de dagopvang naar de jongerenopvang. Wat wil ik? Wat kan ik? Waar heb ik hulp bij nodig?
Nadenken over wat je wilt is moeilijk en soms is het gewoon fijn dat iemand je daarbij helpt. Soms is het verwarrend om te zien dat je niet alles kunt en is het prettig dat iemand je thuis komt helpen bij het maken van keuzen.
Soms hebben je ouders ondersteuning nodig, ook dan kan Prisma helpen, gewoon bij je thuis.
Als je ouder wordt biedt Prisma stageplaatsen aan om kennis te maken met allerlei vormen van werk of dagopvang.
18-55 jaar:
Kun je op je eentje je eigen huishouden op orde houden, prima!
Heb je wat hulp nodig, Prisma! Het verschil is één letter, maar heel belangrijk om je in de steeds meer ingewikkelde samenleving thuis te voelen.
55+:
Ondersteunen is niets meer en niets minder dan aanvullen tot zover je zelf wilt!
Als je niet alles zelf meer kunt, spreken we af wat de begeleiders van Prisma doen en wat je zelf blijft doen. Zo vullen we elkaar aan, en kun je blijven wie je bent!
Zelf blijf je aan het roer van je eigen leven, zelf bepaal je de richting.
Prisma ondersteunt waar nodig, niet meer en niet minder!
Doelgroepen van de instelling:
Prisma biedt zorg en ondersteuning in alle levensfasen. Kinderen en hun ouders kunnen terecht voor advies, behandeling, dagbesteding, thuishulp, gezinsbegeleiding, teveel om op te noemen!
Voor degenen, die een eigen appartement of groepswoning zoeken heeft Prisma een groeiend aanbod in veel dorpen en steden in Brabant. Veel ouderprojecten worden door Prisma begeleid in het realiseren van de woonwensen van hun kinderen.
Mensen van 0 tot 55+
Van laag tot hoog niveau en met alle stoornissen etc.
Beperkingen instelling:
Een beperking van Prisma, is dat er niet altijd even goed gecommuniceerd word tussen alle instellingen en voorzieningen.
Ook is een beperking, dat er eigenlijk altijd wel een tekort aan geld is.
Er moet altijd bespaart worden.
Samenwerkingen:
Onze mogelijkheden tot ondersteuning willen we voortdurend ontwikkelen zodat deze blijven aansluiten bij de door u gestelde ondersteuningsvragen. Prisma werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties die hierdoor op hun terrein passende ondersteuning willen en kunnen bieden aan mensen met een handicap.
Onze relatie met de zorgkantoren in Brabant, het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), het CVZ (College voor Ziekenhuisvoorzieningen) en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is uitstekend te noemen.
Natuurlijk werkt Prisma samen met al haar woon- en dagvoorzieningen, waaronder Putven.
Functie Samenwerking:
Zonder de samenwerking tussen Stichting Prisma en Steunpunt Putven, zou Steunpunt Putven niet bestaan hebben.
Prisma heeft Putven opgericht, begeleiders aangenomen en de cliënten een thuis gegeven.
Organigram:
http://mavim.prismanet.lan/Documenten/Beleidsnotities/Organigram%20Prisma.DOC
Bronnen: